pide11 ayın sultanı olarak gördüğümüz Ramazan ayında birlik ve beraberliği getiren iftar sofraları birden 2 öğüne düşen beslenme alışkanlığı ve 16-17 saat süren uzun açlık metabolizmamızda ciddi problemler oluşturmaktadır. İftar ve sahur arasında saatin az olmasından dolayı sahurun ihmal edilmesi veya  iftarda mideye fazla yüklenmek hazımsızlık gibi birçok problemleri doğurmaktadır. İftarların olmazsa olmazları iftariyelik türlerinin veya et/tatlı/börek tüketiminin artması da günlük alınması gereken besin değerlerini değiştirmektedir.

Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi ve uzun süre susuz kaldığımız için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de sudur.Su tüketimine dikkat edilmemesi sonucunda vücut su oranı azalır, su-tuz dengesi bozulur bununla beraber halsizlik, işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi bir çok sağlık problemi yaşanabilir. Peki ramazanda dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta nedir?

  • Sahuru asla atlamayın,

İftarların geç saatte olması, yemekten sonra tatlı/dondurma/kuruyemiş/meyve tüketiminin de olmasıyla birlikte sahur vaktinde çoğu kimsenin aç olmamakta ve bu nedenlerle sahur atlanmaktadır. Fakat unutulmamalıdır ki sahur yapılmayarak açlık süresi uzatılmakta ve kan şekeri düşmektedir ve halsizlik, baş ağrısı görülmektedir.. Bu yüzden bütün geceyi ve ertesi günü aç geçirmemek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.

  • Sahurda ve iftarda hafif besinleri tercih edin,

Sahurda yemek ardından hemen yatıldığından dolayı metabolizma hemen yavaşlamaktadır. Eğerki sahurda bide ağır ve yağlı besinleri tercih ettiyseniz alınan besinlerin yağa dönüşmesini hızlandırmış olursunuz. Ayrıca yağlı besinlerin tüketimi ile mide şikayetlerinizi de artırmış olursunuz. Sahurda yapılan bir diğer yanlışlık ise fazla şekerli besinlerin tüketimidir bunlar hem ertesi gün daha çok susamanıza neden olmakta hemde kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşürdüğü için ertesi gün daha çabuk acıkmanıza neden olacaktır. Bunlar yerine hafif ve yağ içeriği düşük buna karşılık protein içeriği yüksek olan besinler tercih edilmelidir ki burda akla gelen ilk besinler Süt-Yumurta ve Peynir bizim sahurumuzda olmazsa olmazımız olmalıdır. Ayrıca günlük su tüketimini yakalamak için (2-2.5 litre) sahurda en az 2- 3 bardak su tüketilmelidir.

  • Sıvı alımına dikkat edilmeli,

Sıvı alımının başında dikkat edilmesi gereken şey her yerde de belirttiğimiz gibi SU’dur. Vücudun mineral dengesini korumak için su tüketimi çok önemlidir. Suyunuzun içine atacağınız limon,nane, kabuk tarçın gibi yardımcı besinler hem daha fazla su tüketmenizi sağlamakta hemde limonun iştahı baskılaması,tarçının kan şekerini dengelemesi gibi etkilerinden de yararlanmış olacaksınız. Ayrıca kola,meyve suyu gibi kalori içeriği yüksek ve midenin dolmasına neden olacak sıvı tercihlerden kaçınmalıyız. Bunlar yerine hem metabolizmayı hızlandıracak hem de boş kalori almanızı önleyecek tarif;

Zencefilli- limonlu su

2 litre suya;

3 tane limon

1 adet kabuk tarçın

7 adet karanfil

1 adet kök zencefil

1/2 bağ taza nane

  • İftarda hafif besinleri tercih etmeli,

İftarda uzun süren açlığın hemen ardından hızlı bir şekilde yemeğe başlama hemde ağır besinler tercih etmek ramazanda yapılan hataların başında gelmektedir. Alınan lokmanın daha çiğnenmeden yutulması kısa sürede çok fazla besini tüketip doyduğumuzu bile anlamamamızı sağlar. Unutmayalım ki beyin 15-20. dakikada doyum emrini verir. Ayrıca iftarda iftariyelikler ve hamur işlerinin yüksek oranda tüketilmesi alınan fazla kalori miktarını artırmakta ve ramazanda kilo almanıza neden olacak nedenlerin başında gelmektedir.

  • İftar SONRASINA DİKKAT!!!

İftardan hemen sonra çay-kahve tüketimine dikkat edilmelidir. Çay ve kahvenin içinde bulunan bazı bileşenler demirin emilimini azaltmakta bu nedenle yemekten 2 saat sonra tüketimine dikkat edilmelidir. Çayın zamanı kadar yanında yenilen besinlerde sizi tuzağa düşürmemelidir. Çayın yanında bol yağlı kurabiye, kek , şerbetli tatlı yada abur cuburlar yerine daha hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Sütlü tatlı, ramazanın incisi olan güllaç, dondurma yada fındık-fıstık-kuru meyve gibi kuruyemiş çeşitleri hafif tercihlere örnek olarak verilebilir.

gullac

HAYIRLI RAMAZANLAR …